Hoofdmenu
Nieuws
Nieuwsbrief
Blijf altijd op de hoogte van de laatste aanbiedingen: Schrijf u in op de nieuwsbrief!

Vertel een vriend
Vertel anderen over ons!
Endoscopie


In de kliniek is het mogelijk om te opereren met behulp van endoscopie. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij een maagdraaiing van de hond. Bij grote hondenrassen is dit een aandoening die regelmatig voorkomt. Als een hond een maagdraaiing heeft moet de maag door middel van een operatie weer teruggedraaid worden en vervolgens wordt de maag vastgemaakt aan de buikwand. Op deze manier kan de maag nooit meer kantelen. Om deze operatie op de traditionele methode uit te voeren is een grote snee in de buik nodig om er goed bij te kunnen, hierdoor heeft de hond veel pijn en een lange hersteltijd.
De operatie is echter ook uit te voeren met behulp van endoscopie. De dierenarts gaat dan met de endoscoop via de keel en slokdarm naar de maag. Op deze manier hoeft de hond niet opengemaakt te worden en herstelt hij sneller met minder pijn.Endoscopische sterilisatie
Het is mogelijk uw hond of kat te sterilisren met behulp van endoscopie. Echter hebben wij gemerkt dat de nadelen van deze manier van opereren niet opwegen tegen de voordelen.
Als een dier namelijk met behulp van endoscopie wordt gesteriliseerd moet het dier geintubeerd worden en kan dan niet meer zelfstandig ademen. Doordat de dierenarts minder zicht heeft op zijn werk duurt de operatie langer als wanneer er gewoon een snede in de buik wordt gemaakt. Omdat er meerdere instrumenten naar binnen moeten, zijn alle kleine sneetjes bij elkaar groter dan de enkele snede die de dierenarts maakt bij een normale sterilisatie. Omdat de dierenarts werkruimte moet hebben bij endoscopisch opereren wordt de buik opgepompd met gas. Hierdoor heeft het dier spierpijn als hij wakker wordt.

De voordelen nog even op een rijtje bij een gewone sterilistaie ten opzichte van endoscopisch:
  • Minder belastend voor het dier
  • Minder (spier)pijn
  • kleinere wond
  • snellere genezing

Het is in onze kliniek dus mogelijk om te opereren met behulp van endoscopie. Het wordt echter alleen ingezet als het betere resultaten geeft in vergelijking met een normale operatie.
 
© 2012 Care4animals.com