Hoofdmenu
Nieuws
Nieuwsbrief
Blijf altijd op de hoogte van de laatste aanbiedingen: Schrijf u in op de nieuwsbrief!

Vertel een vriend
Vertel anderen over ons!
Chirurgie


Algemene informatie
Door veilige narcose, een compleet ingerichte operatiekamer en een jarenlange ervaring kunnen we chirurgisch werk verrichten op hoog niveau.
Met de eigenaar wordt in goed overleg besproken wat er gaat gebeuren, wat de voorruitzichten zijn en met welke kostprijs er ongeveer rekening gehouden moet worden. Een exacte prijs kunnen we van te voren nooit geven omdat het afhankelijk is van hoe de operatie verloopt, hoe lang het heeft geduurt, of er complicaties optreden enz.
De assistentes geven u uitgebreide uitleg wat uw dier voor en na de operatie precies wel en niet mag (zie ook de informatie op onze site hieronder).
Kleine ingrepen mogen aan het einde van de dag naar huis. Dieren die een buikoperatie hebben ondergaan (hier valt ook sterilisatie onder) blijven een nachtje voor controle. Heeft het dier een grote ingreep ondergaan, dan kan het zijn dat hij een paar nachtjes moet blijven.

Operaties die in onze kliniek worden uitgevoerd:
 • Algemene chirurgie, buikoperaties (maag, darmen, nieren, blaas, milt en voortplantingsstelsel), operaties waarbij tumoren worden verwijderd, oog- en ooroperaties enz
 • Orthopedische chirurgie, uit- en inwendige fixatie van botbreuken, gewrichtsoperaties, gescheurde kruisbanden enz.
 • Gynocologische chirurgie, keizersnede enz.
 • Plastische chirurgie, bijtwonden, aanrijdingen, brandwonden enz.
 • Dermotologische chirurgie, huidkanker enz.
 • Oncologische chirurgie, mamatumoren, borstkanker, huidkanker, melanomen enz.


Deze complexe botbreuk wordt met pinnen gefixeerd. zo kan de poot mooi genezen

Veilig opereren
Een operatie brengt altijd risico's met zich mee. Door moderne technieken kunnen deze risico's wel geminimaliseerd worden. Er wordt veel aandacht besteed aan het steriel werken en tijdens de operatie ligt het dier aan de ecg (hartbewaking), ademhaling en zuurstofbewaking. In de kliniek worden alle dieren geopereerd door middel van isofluraan gasnarcose. Hiervoor is een anesthesie-assistent aanwezig. Isofluraan gas is een van de veiligste vormen van narcose. Mochten er zich complicaties voordoen, is het dier met twee keer ademen weer wakker zodra hij van het gas wordt gehaald.
Door deze vorm van narcose is het ook mogelijk oudere dieren en knaagdieren veilig te opereren. Als dieren een bekend hartprobleem hebben wordt voor de operatie een ecg gemaakt.

Als uw dier bij ons wordt geopereerd
Bij operatieve ingrepen is het noodzakelijk dat het pijngevoel (en meestal ook het bewustzijn) wordt uitgeschakeld. Bij een kleine ingreep kan het voldoende zijn om het dier alleen rustig te maken (“sederen”) en daarna het te opereren gebied gevoelloos te maken door middel van een plaatselijke verdoving.

Bij grotere ingrepen wordt het dier onder volledige narcose gebracht.

Operatieve ingrepen hebben een zeker risico. Een goede controle vooraf, het gebruik van moderne middelen voor het verdoven en een goede bewaking tijdens en na de operatie, kunnen dit risico zo tot het minimum beperken.

Voorzorg
Voorafgaand aan de operatie speelt u als eigenaar een belangrijke rol. Denkt u hierbij aan de volgende punten:

het is belangrijk voor de operatie de medische geschiedenis van het betreffende dier te kennen. Naast de patiëntenkaart kan uw eigen informatie hiertoe bijdragen. Denkt u hierbij aan zaken als:
 • Wordt uw dier momenteel met medicijnen behandeld?
 • Is uw dier overgevoelig voor bepaalde stoffen?
 • Bestaan er problemen met betrekking tot het uithoudingsvermogen, hoesten, meer drinken en/of meer plassen dan normaal, braken of diarree?
 • Volgt uw dier een speciaal dieet?
 • Zijn er bij een vorige operatie/verdoving problemen opgetreden?

Eten en drinken

Geef de laatste 12 uur voor de operatie geen voedsel meer! Wanneer u uw dier korter dan 12 uur voor de operatie nog voer geeft, kan dit leiden tot braken en verslikken tijdens de operatie. Dit kan tot gevolg hebben, dat er bij uw dier een longontsteking ontstaat of, erger nog, dat het dier stikt in zijn eigen braaksel. Zelfs een plakje worst kan al voor problemen zorgen!

Laatste maaltijd:ca. 18.00 uur de avond voor de operatiedag . Alleen water is nog toegestaan.

Let op: knaagdieren hebben een ander darmstelsel als honden en katten. Door de lengte van de darmen moeten deze altijd gevuld blijven met eten. Daarom moet een knaagdier ten alle tijden blijven eten. Een knaagdier (zoals een rat, konijn, cavia enz) hoeft dus niet nuchter te zijn voor de operatie.


 
© 2012 Care4animals.com