Hoofdmenu
Nieuws
Nieuwsbrief
Blijf altijd op de hoogte van de laatste aanbiedingen: Schrijf u in op de nieuwsbrief!

Vertel een vriend
Vertel anderen over ons!
Wormen


Wormen

Honden en katten kunnen last hebben van wormen. Deze leven in het lichaam van de hond en kat en nemen daar voedingsstoffen op die het dier zelf nodig heeft of verstoren lichaamsfuncties. Ze zijn daardoor schadelijk voor de gezondheid van uw huisdier. Bovendien zijn ze bemettelijk voor mensen. Daarom is het belangrijk om voor een goede wormenbestrijding te zorgen.
Er zijn verschillende wormen die bij onze hond voor kunnen komen:

De spoelworm (Toxocara)
De lintworm (Dipylidium)
Vossenlintworm (Echinococcus)
Haakworm (Uncinaria)
Zweepworm (Trichuris)
Franse Hartworm (Angiostrongylus)
Hartworm (Dirofilaria)

De meest voorkomende wormen bij de kat zijn de spoelworm (ook wel rondworm genoemd) en de lintworm. Beide wormen leven in het maagdarmkanaal. De meeste besmette katten vertonen geen symptomen van een worminfectie, maar een zware besmetting kan leiden tot gewichtsverlies, braken of diarree, irritatie rond de anus en groeivertraging, vooral bij jonge kittens.
De meeste voorkomende lintwormsoorten bij de kat zijn Dipylidium caninum en Taenia taeniaformis. Dypilidium wordt overgebracht door vlooien op de kat.De infectie wordt overgebracht naar de kat, wanneer deze een besmette vlo inslikt als hij zichzelf wast. Het is daarom aannemelijk dat elke kat die last heeft van vlooien ook besmet is met Dypilidium en omgekeerd.

Mensen en wormen
Spoelwormen zijn ook besmettelijk voor de mens, niet de volwassen vorm maar de larven. Er zijn enkele gevallen beschreven waarbij kinderen eitjes opnamen en schade opliepen aan hun ogen en zelfs blind werden. Dit was het gevolg van de rondtrekkende larven die op hun trektocht door het lichaam allerlei weefsels beschadigen.

Lintworminfecties bij de mens komen niet veel voor, maar kunnen in een enkel geval optreden. Meestal betreft het hier kinderen die vlooien hebben binnen gekregen die besmet waren met de larven van de lintworm.

Regelmatig ontwormen van uw hond en kat en een regelmatige behandeling tegen vlooien minimaliseert het risico op lintworminfecties.

Ontwormingsschema

Ontwormingsschema Hond en kat.

Leeftijd hond Ontworming
2 weken 1e keer
4 weken 2e keer
6 weken 3e keer
8 weken 4e keer
10 weken 5e keer
3 maanden 6e keer
4 maanden 7e keer
5 maanden 8e keer
6 maanden 9e keer
volwassen hond 4 x per jaar

leeftijd kat ontworming
6 weken 1e keer
8 weken 2e keer
10 weken 3e keer
12 weken 4e keer
4 maanden 5e keer
5 maanden 6e keer
6 maanden 7e keer
volwassen kat 4 x per jaar

 
 
© 2012 Care4animals.com