Hoofdmenu
Nieuws
Nieuwsbrief
Blijf altijd op de hoogte van de laatste aanbiedingen: Schrijf u in op de nieuwsbrief!

Vertel een vriend
Vertel anderen over ons!
Vlooien


Vlooien

Er zijn vele soorten vlooien, maar de vlo die we in Nederland het vaakst aantreffen op de kat en hond is de kattenvlo (Ctenocephalides felis). Naast katten- en hondenvlooien worden bij de hond en kat ook konijnen- en egelvlooien gevonden. Dit wijst erop dat er een behoorlijke (niet te bestrijden) infectiebron buitenshuis aanwezig is. Tegenwoordig beschikken we over goedwerkende en veilige middelen waarmee vlooien op het dier en in huis effectief bestreden kunnen worden.

Waarom ontvlooien
Veel katten en honden hebben vlooien zonder dat ze daar veel last van lijken te hebben. Onderstaande redenen geven aan, waarom het verstandig is om uw dier tijdig te behandelen om besmetting te voorkomen:
 • Een vlo kan een lintworminfectie (Dipylidium caninum) overdragen op de hond en kat. Het dier wordt besmet als hij tijdens de vachtverzorging besmette vlooien oplikt. Vlooien kunnen daarnaast nog andere besmettelijke ziekten overdragen.
 • Een volwassen vlo voedt zich met bloed. Wanneer een kitten of pup zwaar belaagd wordt door vlooien die volop bloedzuigen, zal het beestje ernstig verzwakken en kan het zelfs sterven aan de gevolgen van bloedarmoede.
 • Een kat of hond kan een vlooienallergie ontwikkelen. Het dier zal zich buitensporig gaan krabben en huidproblemen krijgen.
 • Ook mensen kunnen gevoelig zijn voor vlooien en vlooienbeten. Vooral de onderbenen zijn vaak het doelwit van vlooien. Een vlooienbeet kan vreselijk jeuken.

Omdat vlooien dus ook eitjes van wormen bij zich kunnen dragen is het noodzakelijk uw dier ook te ontwormen als hij vlooien heeft. 

Hoe Ontvlooien
Uw dier ontvlooien
In onze praktijk bieden we verschillende middelen tegen vlooien aan:
 • De ‘spot-on’ formuleringen (druppeltjes in de nek) die zeker bij de kat vaak makkelijker in gebruik zijn. Bij deze middelen is een 100% werkzaamheid gedurende minimaal vier weken aangetoond. Er zijn verschillende spot-on middelen te krijgen. In onze webshop vindt u een uitgebreid assortiment wat u kunt gebruiken voor uw dier. Wij verkopen geen frontline, omdat we daarover veel klachten hebben gehad dat het niet goed werkt.
 • De Seresto Vlooienband. Deze band bied 8 maanden bescherming tegen vlooien en teken. In de band zit een veiligheidsluiting zodat bijv de kat niet ergens achter kan blijven hangen.
 • Comfortis pillen. Deze zijn geschikt voor hond en kat. Na inname van deze smakelijke pil zijn alle vlooien gedood binnen 4 uur. De pil bied een bescherming van 4 weken. Bijv erg geschikt voor honden die veel zwemmen.

Door uw dier preventief 1 keer per maand te ontvlooien met een spot-on formule die vier weken werkzaam is kunt u zich een hoop narigheid besparen.

Ontvlooien van uw omgeving

Regelmatig stofzuigen helpt een vlooienbesmetting te verminderen, maar is niet afdoende om de vlooien te doden. Sluit een stofzuigerzak na gebruik goed af en gooi die direct weg. Ook sterk besmette dekens of kussens kunt u beter weggooien. U kunt herbesmetting voorkomen door een aantal maatregelen te treffen:
 • Behandel al uw huisdieren met een vlooiendodend middel met een langdurige werking om verdere voortplanting te voorkomen.
 • Behandel uw hele huis met een omgevingsspray (Bijv. de indoor-X spray) die zowel eitjes, larven, poppen als volwassen vlooien aanpakt. Behandel alle meubelbekleding en vloerbedekking grondig, ook op moeilijk bereikbare plaatsen. Vergeet niet om ook plinten, naden en kieren van (houten) vloer te behandelen. Stofzuigen vóór de behandeling stimuleert volgroeide vlooien om hun cocon te verlaten.
 • De cocons bieden de vlo een goede bescherming tegen bestrijdingsmiddelen. Het is daarom vaak nodig om de behandeling meermalen te herhalen om alle vlooien te doden.
 • Voor een effectieve behandeling dienen alle aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing nauwkeurig opgevolgd te worden.
Goed doorlezen en strikt volgen van de gebruiksaanwijzing is belangrijk omdat een verkeerd gebruik of overdosering schadelijk kan zijn! 
© 2012 Care4animals.com