Hoofdmenu
Nieuws
Nieuwsbrief
Blijf altijd op de hoogte van de laatste aanbiedingen: Schrijf u in op de nieuwsbrief!

Vertel een vriend
Vertel anderen over ons!
Teken


Teken zijn geleedpotigen en lijken op kleine platte spinnetjes. Teken behoren tot de spinachtigen.
Teken ondergaan 4 levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. De larve heeft 6 poten, maar de nimf en de volwassen teek hebben 8 poten.

Teken verschuilen zich voornamelijk in laag struikgewas en hoog gras. Een teek voedt zich met het bloed van zoogdieren. Zodra een dier contact maakt met met de plant waar de teek op zit springt de teek over op haar gastheer en bijt ze zich vast. Zodra de teek volgezogen is met bloed laat het zich vallen.


Van links naar rechts de larve, nimf, mannetje
en het vrouwtje van de schapenteek (foto: Fedor Gassner)

In Nederland is 1 op de 5 teken besmet met de Borrelia bacterie. Deze bacterie kan de ziekte van lyme overdragen. De kans op de ziekte van lyme na een tekenbeet is geschat op 1-3%. Als een teek binnen 24 uur op de juiste manier verwijderd is die kans nog kleiner.

Wanneer zijn Teken actief

Teken kunnen het hele jaar actief zijn als de temperatuur maar hoog genoeg is. Normaal gesproken begint het aantal actieve teken in de loop van maart te stijgen en in de periode van april tot en met september worden de meeste teken waargenomen.

Hoe bescherm ik mijn huisdier tegen teken?
Er zijn twee methodes om uw hond preventief te beschermen tegen tekenbeten. Bij honden kunt u een spot-on vlooienmiddel gebruiken die ook tegen teken werkt (bijvoorbeeld advantix).Of u kunt hem een band speciaal tegen teken omdoen (bijv scalibor).
Bij katten is het wat lastiger om ze tegen teken te beschermen. Omdat de stoffen die ze bij honden gebruiken giftig zijn voor katten. De enige werkzame stof die bij katten werkt is fipronil (zit in frontline). Dit werkt 2 weken tegen teken. Het nadeel van deze stof is dat we van veel mensen in onze praktijk horen dat het niet goed tegen vlooien werkt.
Het nieuwste middel op de markt is de seresto band. Deze band is er voor honden en katten en dood vlooien en teken gedurende 8 maanden. Deze band verspreid de werkzame stof goed over het dier en er zit een veiligheidsluiting op waardoor hij knapt als de kat bijvoorbeeld vast komt te zitten.

Hoe verwijder je een teek?
Verwijderen met de vingers of met een normale pincet is niet aan te raden. Vaak blijft de kop van de teek in de huid zitten, wat weer tot reactie kan leiden.
Het beste kunt u de teek verwijderen met een speciaal daarvoor bedoeld haakje. (o'tom). Verdoof de teek nooit met alcholol, juist dan braakt de teek zijn maaginhoud in de huid van uw dier.

U zet de tekenhaak op de huid van het dier en schuift de haak onder de teek. U draait net zo lang links- of rechtsom totdat de teek zelf loslaat.

Controleer voor u de teek weggooit (bijv in het toilet, of u kunt hem in een stukje wc papier stoppen en verbranden in de openhaard) of u de kop erbij heeft.


 
© 2012 Care4animals.com