Hoofdmenu
Nieuws
Nieuwsbrief
Blijf altijd op de hoogte van de laatste aanbiedingen: Schrijf u in op de nieuwsbrief!

Vertel een vriend
Vertel anderen over ons!
Uw dier wordt geopereerd


Als uw dier bij ons wordt geopereerd

Bij operatieve ingrepen is het noodzakelijk dat het pijngevoel (en meestal ook het bewustzijn) wordt uitgeschakeld. Bij een kleine ingreep kan het voldoende zijn om het dier alleen rustig te maken (“sederen”) en daarna het te opereren gebied gevoelloos te maken door middel van een plaatselijke verdoving.

Bij grotere ingrepen wordt het dier onder volledige narcose gebracht.

Operatieve ingrepen hebben een zeker risico. Een goede controle vooraf, het gebruik van moderne middelen voor het verdoven en een goede bewaking tijdens en na de operatie, kunnen dit risico zo tot het minimum beperken.

Voorzorg
Voorafgaand aan de operatie speelt u als eigenaar een belangrijke rol. Denkt u hierbij aan de volgende punten:

het is belangrijk voor de operatie de medische geschiedenis van het betreffende dier te kennen. Naast de patiëntenkaart kan uw eigen informatie hiertoe bijdragen. Denkt u hierbij aan zaken als:
  • Wordt uw dier momenteel met medicijnen behandeld?
  • Is uw dier overgevoelig voor bepaalde stoffen?
  • Bestaan er problemen met betrekking tot het uithoudingsvermogen, hoesten, meer drinken en/of meer plassen dan normaal, braken of diarree?
  • Volgt uw dier een speciaal dieet?
  • Zijn er bij een vorige operatie/verdoving problemen opgetreden?

Eten en drinken

Geef de laatste 12 uur voor de operatie geen voedsel meer! Wanneer u uw dier korter dan 12 uur voor de operatie nog voer geeft, kan dit leiden tot braken en verslikken tijdens de operatie. Dit kan tot gevolg hebben, dat er bij uw dier een longontsteking ontstaat of, erger nog, dat het dier stikt in zijn eigen braaksel. Zelfs een plakje worst kan al voor problemen zorgen!

Laatste maaltijd:ca. 18.00 uur De avond voor de operatiedag . Alleen water is nog toegestaan.

Let op: knaagdieren hebben een ander darmstelsel als honden en katten. Door de lengte van de darmen moeten deze altijd gevuld blijven met eten. Daarom moet een knaagdier ten alle tijden blijven eten. Een knaagdier (zoals een rat, konijn, cavia enz) hoeft dus niet nuchter te zijn voor de operatie.


Voorbereiding op de operatie
Let u op de volgende punten:

Breng uw dier schoon en vrij van vlooien, maar wacht niet met een anti-vlo behandeling tot vlak voor de operatie. U kunt een ant-vlo behandeling tot maximaal 2 dagen voor de operatie geven. Als u het nog later geeft kan het zijn dat de narcose minder goed werkt, waardoor er een hogere dosis narcose gegeven moet worden wat weer meer risico's met zich meebrengt.

Voor honden geldt:
laat de hond goed uit, voordat u hem/haar afgeeft;
breng uw hond aangelijnd.

Voor katten geldt:
houdt uw kat de laatste dag/nacht binnen. Hiermee voorkomt u dat de kat zichzelf van eten voorziet.
breng uw kat altijd in een goed gesloten tas, mand of kooi.

De operatie
Meestal wordt een dier voor een operatieve ingreep met een injectie rustig gemaakt. Hierna is het dier meer ontspannen en wordt het vervolgens verder verdoofd. Net als bij mensen wordt bij kleine ingrepen volstaan met een plaatselijke verdoving; bij grotere ingrepen wordt het dier onder volledige narcose gebracht door middel van operatiegas.

Het te opereren lichaamsdeel wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. De omgeving van het operatiegebied wordt met doeken afgedekt, waarna de operatie wordt uitgevoerd.

Na de operatie wordt het dier in een rustige, verwarmde omgeving gelegd om bij te komen uit de verdoving.

Uw dier wordt tijdens en na de operatie zorgvuldig bewaakt en gecontroleerd.


 
© 2012 Care4animals.com